Author Topic: Strange 2D reading problem 1198c  (Read 3215 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bigbass

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Apr 2011
  • Location: canada
  • Posts: 54
  • Unit(s): 1198c
  • Software: 590362-1_v5.500
Strange 2D reading problem 1198c
« on: May 30, 2011, 10:55:06 PM »
Guy, I am having a Strange problem with my 1198c 2d/depth reading.  SI is working fine with HDSI.

When the boat speed is below 10 km, depth reading is  fine but not  in high speed.  Because of the console space limitation, my 1198 is very close to( almost on top of the Speedometer).  Once i increase the boat speed beyond 10km, the depth reading get mess up with random readings.

My questions is will the Speedometer cause  interference with the 1198 depth readings when it start show the boat speed?

I have installed HDSI +XNT-20-9  with the same result.

The new  xp-20-9 in hull transducer will cure & ready by Thursday

Philip


Offline sonar2000

  • Chief
  • Global Moderator
  • *
  • Joined: May 2009
  • Location: Kerr Lake NC
  • Posts: 5970
  • It is not lost ...it has been misplaced.
  • Unit(s): (1) 1197 (1) 1198
  • Software: 6.6
  • Accessories: Tow Fish
Re: Strange 2D reading problem 1198c
« Reply #1 on: May 31, 2011, 09:51:29 AM »
Phillip, is it only the depth that goes wrong or also the sonar.?
I dont think the speedmeter is causing this problem.
It could be a function of the transducer and the speed of the boat.
Let us know of the in place epoxy transducer.
Chuck

Offline bigbass

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Apr 2011
  • Location: canada
  • Posts: 54
  • Unit(s): 1198c
  • Software: 590362-1_v5.500
Re: Strange 2D reading problem 1198c
« Reply #2 on: May 31, 2011, 11:52:55 AM »


Chuck,

The depth reading,sonar as well as DI are having the same issue.
The xp-9-20 is mounted at the end of the boat besdie the blige pump
please see pics for teh xnt-9-20

Thanks

philip

Offline sonar2000

  • Chief
  • Global Moderator
  • *
  • Joined: May 2009
  • Location: Kerr Lake NC
  • Posts: 5970
  • It is not lost ...it has been misplaced.
  • Unit(s): (1) 1197 (1) 1198
  • Software: 6.6
  • Accessories: Tow Fish
Re: Strange 2D reading problem 1198c
« Reply #3 on: May 31, 2011, 12:18:44 PM »
Phillip, the starboard transducer appears a little close to the center line of the boat. Is is possible to move it more to the right?
You may be getting some bubbles where it is at speed.
We can look farther if this is not the issue..
Chuck

Offline bigbass

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Apr 2011
  • Location: canada
  • Posts: 54
  • Unit(s): 1198c
  • Software: 590362-1_v5.500
Re: Strange 2D reading problem 1198c
« Reply #4 on: May 31, 2011, 04:05:28 PM »
chuck

When I use the Y spliter cable to connet the HDSI & XNT-20-9 transducer, the 2D & depth reading suppose to be feeding form the XNT-20-9 which is install at the port side, right?

Philip

Offline bigbass

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Apr 2011
  • Location: canada
  • Posts: 54
  • Unit(s): 1198c
  • Software: 590362-1_v5.500
Re: Strange 2D reading problem 1198c
« Reply #5 on: May 31, 2011, 04:09:21 PM »
I also tested with  only  XNT-20-9 transducer connected  and got  the same result. That's why I am installing the in hull transducer just in case is the bubble issue.

Philip

Offline sonar2000

  • Chief
  • Global Moderator
  • *
  • Joined: May 2009
  • Location: Kerr Lake NC
  • Posts: 5970
  • It is not lost ...it has been misplaced.
  • Unit(s): (1) 1197 (1) 1198
  • Software: 6.6
  • Accessories: Tow Fish
Re: Strange 2D reading problem 1198c
« Reply #6 on: May 31, 2011, 04:52:22 PM »
You might be better off with the thru the hull for depth.
As you have probably seen on this forum there are a lot of factors that influence the readings on the HB transduers.
You will also see a lot of thru the hull for planeing speeds.
It probably has a lot to do with the size of the transducers.
Every boat has its sweet spot.
Sorry you have to spend the extra bucks....
Dont know why all of this has to happen or it was not thought out in the beginning.
Keep us up dated on the tru the hull.
I have not checked the lowrance pages to see if they have the same issues....with their downscan....
Chuck


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last post
2 Replies
2842 Views
Last post June 20, 2009, 08:25:24 AM
by Jolly Roger
32 Replies
16941 Views
Last post June 28, 2012, 12:00:14 AM
by Roddy
5 Replies
2710 Views
Last post October 30, 2012, 06:02:10 PM
by Humminbird_Greg
2 Replies
1914 Views
Last post July 06, 2013, 12:27:14 PM
by Humminbird_Greg
6 Replies
3055 Views
Last post August 29, 2013, 08:49:38 AM
by themothaship
0 Replies
1068 Views
Last post September 14, 2016, 12:35:37 AM
by anzin
5 Replies
2121 Views
Last post November 04, 2016, 02:16:41 PM
by sfw1960
1 Replies
1601 Views
Last post August 28, 2017, 10:04:32 PM
by rnvinc


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal