Author Topic: 587ci HD downgrading  (Read 4610 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Wolf

  • Newbie
  • *
  • Joined: Mar 2013
  • location: S-Pb
  • Posts: 2
  • Unit(s): 587ci HD COMBO
587ci HD downgrading
« on: March 10, 2013, 10:36:37 AM »
I want to downgrade the software version from 6.090 to 5.820. Does anybody have this one or know where it can be downloaded?


Offline RGecy

  • Administrator
  • *
  • Joined: Mar 2009
  • location: Beaufort, SC
  • Posts: 1980
    • SideImagingSoft.com
  • Unit(s): 1197c SI, 997c SI & 785c2
  • Software: 4.950 & 4.510
  • Accessories: Interlink & GRHA
Re: 587ci HD downgrading
« Reply #1 on: March 11, 2013, 03:38:29 PM »
Wolf,

Check with Humminbird Greg.  He may be able to help.  I dont keep the 587 software on the site here.

Robert
Humminbird Guru and Forum Administrator

Offline Wolf

  • Newbie
  • *
  • Joined: Mar 2013
  • location: S-Pb
  • Posts: 2
  • Unit(s): 587ci HD COMBO
Re: 587ci HD downgrading
« Reply #2 on: March 12, 2013, 09:08:16 AM »
Wolf,

Check with Humminbird Greg.  He may be able to help.  I dont keep the 587 software on the site here.

Robert
Robert, thanks for your advise, I've already checked with Greg. So now my problem is solved.

Offline banhtrang

  • Newbie
  • *
  • Joined: Mar 2014
  • location: Texas
  • Posts: 10
  • Unit(s): 598 Si, 597 Di
Re: 587ci HD downgrading
« Reply #3 on: May 03, 2014, 09:50:52 PM »
would you forward me a copy please, I need this
thanks

Offline Humminbird_Greg

  • Humminbird Helper
  • Humminbird Staff
  • *
  • Joined: Mar 2009
  • location: Eufaula, AL.
  • Posts: 6546
  • I help because I can
    • Humminbird Web Site
Re: 587ci HD downgrading
« Reply #4 on: May 05, 2014, 08:43:13 AM »
Do you need the 5.820 software or another version banhtrang?
You don’t want to load a software version that is older than what the unit was built with or it could cause the unit to stop working.  Humminbird does not warranty damages caused by downgrading software in the units.
Greg Walters at Humminbird
gwalters@johnsonoutdoors.com

Offline banhtrang

  • Newbie
  • *
  • Joined: Mar 2014
  • location: Texas
  • Posts: 10
  • Unit(s): 598 Si, 597 Di
Re: 587ci HD downgrading
« Reply #5 on: May 05, 2014, 08:55:17 AM »
Hi Greg,
I got version 6.09 you sent thank you.
I downgrade the firmware from 6.6 but the down imaging quality in the demo mode did not changed, so I may have to send the unit in for repair....In the demo mode I should be able to see the down imaging example without the correct transducer installed right?  My down imaging view looks like "whiteline" mode but in mono color (amber, blue etc..

Offline Humminbird_Greg

  • Humminbird Helper
  • Humminbird Staff
  • *
  • Joined: Mar 2009
  • location: Eufaula, AL.
  • Posts: 6546
  • I help because I can
    • Humminbird Web Site
Re: 587ci HD downgrading
« Reply #6 on: May 05, 2014, 12:33:35 PM »
Yes in the demo mode you should be able to see the Di sonar.  Any chance that you can post a screen snapshot from the demo mode of the Di sonar?
Greg Walters at Humminbird
gwalters@johnsonoutdoors.com

Offline banhtrang

  • Newbie
  • *
  • Joined: Mar 2014
  • location: Texas
  • Posts: 10
  • Unit(s): 598 Si, 597 Di
Re: 587ci HD downgrading
« Reply #7 on: May 05, 2014, 01:24:56 PM »
I think there is some thing wrong with the unit because my friend's Down imaging looks a lot difference
mine looks like 2 D

Offline Humminbird_Greg

  • Humminbird Helper
  • Humminbird Staff
  • *
  • Joined: Mar 2009
  • location: Eufaula, AL.
  • Posts: 6546
  • I help because I can
    • Humminbird Web Site
Re: 587ci HD downgrading
« Reply #8 on: May 07, 2014, 07:47:49 AM »
I would say something is wrong with your unit too as that doesn’t look like a screen snapshot from any Humminbird unit.
Before calling Humminbird; I would test it out on the water just in case there is something weird going on with the Simulator part of the software.
Greg Walters at Humminbird
gwalters@johnsonoutdoors.com

Offline Gmcquire

  • Newbie
  • *
  • Joined: Jul 2016
  • location: Ont
  • Posts: 7
  • Unit(s): FF587CI HD DI COMBO
Re: 587ci HD downgrading
« Reply #9 on: July 15, 2016, 10:27:49 AM »
Same issue Greg... unit had original software on it before the upload.. now I have a black screen with green lettering " matrix system version 4.300" and can't get out of it

Offline sonar2000

  • Chief
  • Global Moderator
  • *
  • Joined: May 2009
  • location: Kerr Lake NC
  • Posts: 5970
  • It is not lost ...it has been misplaced.
  • Unit(s): (1) 1197 (1) 1198
  • Software: 6.6
  • Accessories: Tow Fish
Re: 587ci HD downgrading
« Reply #10 on: July 15, 2016, 10:54:46 AM »
Greg may not be able to reply as his duties and assignments have had a change. If you still are with problems then I would suggest call HB or maybe RNVINC will be able to help.  Chuck

Offline Gmcquire

  • Newbie
  • *
  • Joined: Jul 2016
  • location: Ont
  • Posts: 7
  • Unit(s): FF587CI HD DI COMBO
Re: 587ci HD downgrading
« Reply #11 on: July 15, 2016, 01:17:05 PM »
Thanks Chuck...
 Called, live online chatted, and emailed Humminbird... sending it off to "hopefully" get it repaired
 A bit distressing... load an update.. system crashes.. have to pay to have it repaired.. hopefully the minimum charge which is peanuts.. just more annoyed at the inconvenience

Thanks again for the update with Greg.. explains his email to me

Offline sonar2000

  • Chief
  • Global Moderator
  • *
  • Joined: May 2009
  • location: Kerr Lake NC
  • Posts: 5970
  • It is not lost ...it has been misplaced.
  • Unit(s): (1) 1197 (1) 1198
  • Software: 6.6
  • Accessories: Tow Fish
Re: 587ci HD downgrading
« Reply #12 on: July 16, 2016, 08:37:46 AM »
Yes, I agree. Having to send it in for repair is an inconvenience. Hopefully they will get it fixed.  Chuck.  Let us know..

Offline Gmcquire

  • Newbie
  • *
  • Joined: Jul 2016
  • location: Ont
  • Posts: 7
  • Unit(s): FF587CI HD DI COMBO
My experience with update... not positive
« Reply #13 on: July 19, 2016, 02:39:49 PM »
Gents
 I really am in a barrel here...on one hand... I have had Humminbird units for the last 30+ years... so you could say I am a Humminbird fan

 Until now...

 Let me give you the WHOLE story so you are aware of all the details

 Going to try a new lake out this year... (Jack Lake Apsley Ontario, Canada)... there are quite a few navigational hazards (submerged rocks) on this lake so decided to bite the bullet and spend the $290+ on the Navionics+ card ( ever notice that paying that much for such a tiny little item seems to hurt that much more? lol) My logic was..$300 for a card...$1000 for a bottom end if I hit a rock right? Card is really the better value

 Purchased the card... recommendations are to update your FF/Chartplotter to the latest version of software... My latest unit was purchased in May 2013... it gets used 2 weeks/yr when I go on holidays, except last year was 1 week... so essentially I have the original software on the unit and it has approx 35 full days of use on it

 Logged into "my humminbird" where all the info on my unit is... found 2 "recommended" updates... 1 for software and 1 for pc connection.... so... I downloaded the software update to an empty SD card... reset all the settings on the unit to default factory. turned off unit and followed the instructions to install the new update.... new software looked kewl and I thought great.... everything worked perfect

WRONG

 Turned off the unit and installed the Navionics+ card..... had my transducer in a barrel of water(don't know where I heard it but someone said transducer should be in barrel of water when running)... decided to browse to chartplotter screen to see the lake we were going to

 "Loading, loading...loading...."
 Unit rebooted... literally turned off and restarted... thought...hmmmm... so I tried again
"Loading, loading, loading...." reboot
 Crap.... turned off unit.... unplugged from mount... checked voltage at battery... 12v... checked voltage at mount... 12v... so it's not a low voltage issue
 Tried it 3 more times and the 4th time it rebooted to a black screen with green lettering
"Matrix Series Version 4.300".... and I couldn't turn the unit off or scroll to any other screen
 
So I googled the message and found this forum and Greg ... however... it seems Greg has had his duties change and he no longer does this kinda thing

 So next step is call, email, live chat, and cuss silently until I got through to Gwen at Humminbird...who btw... was very helpful, however, all we could do is send my unit back to an authorized Humminbird repair centre and have it repaired

 So $55 for shipping TO Humminbird repair... $35 flat rate fee to REPAIR my unit...AND another $20 for them to ship it back to me, which I found unusual....
 So to recapp

IF YOU INTEND TO INSTALL THE "RECOMMENDED" UPDATE TO YOUR UNIT BEWARE!

 If your unit crashes (as mine did) YOU will be on the hook for ALL shipping charges both to and from the repair depot AS WELL AS the repair cost... mine was the minimum charge... I was forewarned it could have been more if they found more wrong

 Honestly, I am not a whiner and complainer, i understand these Companies and their repair centres have policies.... but seriously... 35 days of use on a FF/Chartplotter... install 1 update  THAT WAS RECOMMENDED BY THE MANUFACTURER AND DOWNLOADED DIRECTLY FROM THEIR WEBSITE" and now I'm out $110?
 
 Thats my rant... just want all of you to be aware of what MAY happen if you install the update

Offline Gmcquire

  • Newbie
  • *
  • Joined: Jul 2016
  • location: Ont
  • Posts: 7
  • Unit(s): FF587CI HD DI COMBO
Re: 587ci HD downgrading
« Reply #14 on: July 20, 2016, 02:45:03 PM »
Just an FYI... Humminbird REALLy doesn't care that you have used their products for 30+years... I guess it's just business....

 this is just a copy of the text that I will be posting on any and all forums, blogs, websites, or bulletin boards
I really do apologize Humminbird.... however.. I did give you the opportunity to resolve this situation

"The product itself? well... the product I think is ok... but customer service? terrible
I only used this unit for 35hrs before it crashed after uploading an update... yup... black screen with green letters.. "Matrix System version 4.300"... couldn't turn it off without disconnecting power and it just rebooted to the same black screen
 Humminbird said I would have to send it to their repair depot.... I expressed my displeasure with the whole situation of uploading THEIR RECOMMENDED UPDATE and it crashed my unit... they said they would contact the repair depot
 So...$55 to ship.... $35 minimum service charge (obviously it was a very easy fix cause it took less than 2 hrs from time of delivery to time or email saying it was fixed) AND THEN THEY CHARGED ME TO SHIP IT BACK TO ME?
 So naturally I contacted Humminbird and was told there was nothing they could do about it as it was already paid for and "I HAD AGREED TO PAY FOR IT" so what happened to them contacting the repair depot? Obviously that didn't happen

 And to add insult to injury?
After being firm... but polite to Humminbird customer care.... AND apologizing for any negative publicity they may receive due to this issue... their response?

WGARRETT
"It was a pleasure working with you today. Have a great day!"


 After 30+ years of owning humminbird do yourself a favour... buy a Lowrance or a Raymarine....


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last post
4 Replies
2991 Views
Last post April 20, 2010, 02:39:02 AM
by Blackwaterkatz
21 Replies
8566 Views
Last post July 19, 2016, 02:25:34 PM
by Gmcquire
1 Replies
1254 Views
Last post June 06, 2012, 11:42:01 AM
by ITGEEK
3 Replies
2051 Views
Last post December 03, 2012, 10:33:08 AM
by Humminbird_Greg
1 Replies
1740 Views
Last post December 06, 2012, 09:41:23 AM
by Humminbird_Greg
4 Replies
2105 Views
Last post May 17, 2013, 04:14:24 PM
by supernukes


anything
SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal