Author Topic: 898C SI Sonar Screen is Snowy  (Read 462 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline BrianO

  • Newbie
  • *
  • Joined: Nov 2017
  • location: NJ
  • Posts: 4
  • Unit(s): 898CSI
  • Software: latest
  • Accessories: weathersense
898C SI Sonar Screen is Snowy
« on: November 29, 2017, 02:37:00 PM »
Over the past season, might be 2 seasons, my 898 sonar display has been getting an increasing quantity of noise/snow from top to bottom.  Basically dark pixels spread somewhat uniformly from top to bottom.  Depth readings are OK.  Bottom view appears normal, meaning where I expect a drop off, or sand bar its there.  I still mark fish, but it's getting much harder to read.

My use is salt water only.  No electric trolling motor, and no history of motor noise showing up on the screen.  I've had this unit since 2012.  I cannot be 100% be sure, but I think I get the snow both drifting with the motor off & trolling.  My built in to the transducer temperature sensor displays temperatures that are maybe 20 degrees colder than the actual temp.

Naturally, ::) I've decided to deal with this now that the boat is out of the water until spring.  I don't have pictures of the display, and I do not know anyone with a Humminbird setup for me to put the unit on for a comparison.  I'm thinking the transducer is going bad, but would like some other opinions before I order a new one.  Would hate to order, install & find the problem is not solved.

Any help is appreciated,
Thanks


Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • location: Western KY
  • Posts: 3290
  • Unit(s): 1197c SI Combo, Onix 8ci SI Combo
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, AS GPS HS, LowBird LSS 1 & 2
Re: 898C SI Sonar Screen is Snowy
« Reply #1 on: November 29, 2017, 05:17:45 PM »
Have you tried Restore Defaults  ...??

Does the unit have the latest software version  ...??
https://www.humminbird.com/faqDetail.aspx?id=3648

Is the issue only on the 2d display  ...?? SI and DI showing any anomalies  ...??

Rickie

Offline fshndude

  • Full Member
  • ***
  • Joined: Sep 2009
  • location: currituck N.C.
  • Posts: 101
  • Unit(s): 899ci,si,HD Helix 9 G2N, A/C Pro,
  • Accessories: weather, i-pilot
Re: 898C SI Sonar Screen is Snowy
« Reply #2 on: November 30, 2017, 10:08:54 AM »
Since I live here on the coast of Va./NC, have you tried to use some electrical contact cleaner on ALL of your terminals? DON'T use or push anything into any of the female terminals. On the males you can use a tooth brush and clean them gently. Then use some Dielectric grease on all terminals. In the automotive world we have all kinds of problems with corrosion, fretting of our terminals. Just might help.




Dave in Currituck,NC

Offline BrianO

  • Newbie
  • *
  • Joined: Nov 2017
  • location: NJ
  • Posts: 4
  • Unit(s): 898CSI
  • Software: latest
  • Accessories: weathersense
Re: 898C SI Sonar Screen is Snowy
« Reply #3 on: November 30, 2017, 11:22:20 AM »
Have the latest software.

I think it may only be on the 2D display.  I seldom use the DI or SI, but I don't recall any issues.

Cleaning the contacts is a good idea. 

I tried cleaning the temp sensor in the transducer, but it didn't help.  I previously had a 797C2SI, and that temp failed too, but there were no other issues, so I didn't worry about it.

Offline fshndude

  • Full Member
  • ***
  • Joined: Sep 2009
  • location: currituck N.C.
  • Posts: 101
  • Unit(s): 899ci,si,HD Helix 9 G2N, A/C Pro,
  • Accessories: weather, i-pilot
Re: 898C SI Sonar Screen is Snowy
« Reply #4 on: November 30, 2017, 05:57:30 PM »
As a after thought, cycle the connector with the cleaner on the terminals.
Dave in Currituck,NC

Offline BrianO

  • Newbie
  • *
  • Joined: Nov 2017
  • location: NJ
  • Posts: 4
  • Unit(s): 898CSI
  • Software: latest
  • Accessories: weathersense
Re: 898C SI Sonar Screen is Snowy
« Reply #5 on: May 17, 2018, 09:37:15 AM »
Finally back in the water.  Pics follow.  GPS screen is fine.  Not sure if I'm getting interference or if it's debris suspended in water.

[ Specified attachment is not available ]





Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • location: Western KY
  • Posts: 3290
  • Unit(s): 1197c SI Combo, Onix 8ci SI Combo
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, AS GPS HS, LowBird LSS 1 & 2
Re: 898C SI Sonar Screen is Snowy
« Reply #6 on: May 17, 2018, 05:55:21 PM »
Debris would only be in the water column on the 2d display  ...

This anomaly continues down past the bottom detail  ...

Did you try Restore Defaults  ...??

Rickie

Offline BrianO

  • Newbie
  • *
  • Joined: Nov 2017
  • location: NJ
  • Posts: 4
  • Unit(s): 898CSI
  • Software: latest
  • Accessories: weathersense
Re: 898C SI Sonar Screen is Snowy
« Reply #7 on: May 18, 2018, 12:01:36 PM »
Don't remember if I did or not, but I'll try it. 

Good point on the debris.  Think the unit has always showed some stuff below the water column.  Figured it was a second echo or something.  Seems to have gotten worse.  Don't really want to haul it out of the slip to deal with this, but I may have no choice if it's the transducer.


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last post
1 Replies
2557 Views
Last post April 28, 2011, 12:24:49 AM
by xSilmarilSx
13 Replies
6886 Views
Last post June 22, 2012, 10:56:53 AM
by ITGEEK
11 Replies
5349 Views
Last post July 12, 2012, 03:09:29 PM
by Bob B
4 Replies
2684 Views
Last post May 11, 2014, 12:52:24 PM
by sfw1960
1 Replies
777 Views
Last post June 09, 2016, 06:45:32 PM
by newkid4si
4 Replies
1157 Views
Last post August 03, 2016, 03:08:47 PM
by Bob B
2 Replies
720 Views
Last post March 06, 2017, 05:18:36 PM
by hutcher1
1 Replies
348 Views
Last post July 13, 2017, 06:12:14 PM
by rnvinc


anything
SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal