Author Topic: 1197 locking up  (Read 675 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline muller2357

  • Newbie
  • *
  • Joined: Jan 2010
  • location: texas
  • Posts: 7
  • Unit(s): 997 & 737
  • Accessories: weathersense, interlink
1197 locking up
« on: July 16, 2017, 08:20:41 PM »
have had this 1197 unit connected via Ethernet cable to a helix 10 g2n....all actual waypoints r on the helix unit...before a tournament this weekend I downloaded the waypoints from the helix onto an sd card so I could put them on the 1197....when I put the sd card in the 1197 it asked if I wanted to "upload new nav data"...I selected yes then it said "uploading nav data"....then within 2 seconds said "no new nav data found"....restarted the unit put the chip in again and same things happened....then reloaded the waypoints from the helix to the sd card and tried again...same problem...put the sd card in humminbird pc to verify there was waypoints on it and there was....put it back in the 1197 and same problem no new nav data found even though there r no waypoints on the unit....so I loaded the waypoints into humminbird pc....cleared the sd card...then put the waypoints back on the card from humminbird pc....restarted the 1197 and inserted the chip....got to the uploading nav data screen and there it sat...I let it sit for 20 minutes like that (more than enough time) before deciding it was locked up...had to unplug the 1197 because I couldn't turn it off with the button...now when I turn it on it is functional for about 20 secs before it locks up and becomes unresponsive...what should I do next



Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • location: Western KY
  • Posts: 3368
  • Unit(s): 1197c SI Combo, Onix 8ci SI Combo
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, AS GPS HS, LowBird LSS 1 & 2
Re: 1197 locking up
« Reply #1 on: July 17, 2017, 05:49:49 PM »
Try disconnecting the Ethernet and starting the unit in Simulator  ...

Press the Menu button when the HB splash screen appears and select Simulator from the popup choices  ...

Then Format Nav Directories and Restore Defaults under the Setup tab  ...

The unit may restart in Normal operation after Restore Defaults so shut it down and restart back into Simulator mode again  ...

Give the unit a few minutes to fully boot into Simulator (my 1197 takes a minute or two to load the Nav tab into the Menu system in Simulator operation)  ...

Then go into Waypoints Routes Tracks under the Nav tab to see if there is anything listed in the left pane of Waypoint Management  ...

Report back with results  ...

Rickie
« Last Edit: July 17, 2017, 05:51:45 PM by rnvinc »

Offline muller2357

  • Newbie
  • *
  • Joined: Jan 2010
  • location: texas
  • Posts: 7
  • Unit(s): 997 & 737
  • Accessories: weathersense, interlink
Re: 1197 locking up
« Reply #2 on: July 17, 2017, 07:29:43 PM »
thank you sir..you r the man.....formatting the nav directories did the trick
then reset to defaults...rebooted the unit...loaded my charts then loaded my waypoints....all is good
thanks again

Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • location: Western KY
  • Posts: 3368
  • Unit(s): 1197c SI Combo, Onix 8ci SI Combo
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, AS GPS HS, LowBird LSS 1 & 2
Re: 1197 locking up
« Reply #3 on: July 18, 2017, 05:57:17 AM »
thank you sir..you r the man.....formatting the nav directories did the trick
then reset to defaults...rebooted the unit...loaded my charts then loaded my waypoints....all is good
thanks again

If the issue was a corrupt Waypoint you may still experience issues  ...

It may be a good idea to load your waypoints into Humminbird PC and check for weird Waypoint data - duplicates, bad dates, irrelevant lat/long characters  ...

It has even been reported that Waypoint names with dashes, spaces, or characters instead of letters and numbers can create gremlins  ...

Rickie


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last post
4 Replies
2437 Views
Last post February 02, 2011, 03:30:18 PM
by tnsuperpro
3 Replies
1439 Views
Last post December 31, 2011, 07:00:14 PM
by rhayes2849
1 Replies
1149 Views
Last post February 27, 2013, 05:44:08 AM
by ITGEEK
2 Replies
1830 Views
Last post March 29, 2013, 07:43:14 PM
by harbin_22
5 Replies
1864 Views
Last post April 30, 2014, 12:08:02 PM
by tdclaymc16
3 Replies
936 Views
Last post June 29, 2014, 12:13:15 PM
by rnvinc
4 Replies
1678 Views
Last post January 23, 2015, 10:26:28 PM
by rnvinc
8 Replies
1341 Views
Last post March 25, 2016, 02:43:23 PM
by fishnfool


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal