Author Topic: Helix 7 Imaging Noise  (Read 696 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline shawn200m

  • Newbie
  • *
  • Joined: May 2020
  • Posts: 2
  • Unit(s): Helix 7 MSI G3
Helix 7 Imaging Noise
« on: May 08, 2020, 01:17:17 AM »
I just traded my old boat for a new Lund with a dealer installed Helix 7 MSI G3 on the console.  I had it out for the first time tonight and both the DI and SI had all kinds of noise on the screen.  On the SI, the left side was much worse than the right side.  I tried multiple speeds, depths, bottom type and all was the same.  The 2D sonar was clear the entire time.  Any ideas?


Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • Location: Western KY
  • Posts: 3888
  • Unit(s): 1197c SI Combo, Onix 8ci SI Combo
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, AS GPS HS, LowBird LSS 1 & 2
Re: Helix 7 Imaging Noise
« Reply #1 on: May 08, 2020, 10:42:13 PM »
I can’t tell for sure  ...

Is there something on the port side transom ??

Also the motor needs to be trimmed up out of the way when scanning  ...

Rickie

Offline shawn200m

  • Newbie
  • *
  • Joined: May 2020
  • Posts: 2
  • Unit(s): Helix 7 MSI G3
Re: Helix 7 Imaging Noise
« Reply #2 on: May 08, 2020, 10:57:52 PM »
Thanks for the response.  The only thing port side on the transom is the intake for the livewell.  It's the exact same setup as my old boat had and I always had crystal clear scans regardless of where the engine was trimmed, so I'm guessing something else is going on. Also the DI was worse than the SI, so wouldn't that rule out the outboard position as a cause? I'm just guessing. Dealer today thought possibly the Y split connector was causing an issue or possibly a bad transducer.  I'm wondering if something was installed incorrectly?

Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • Location: Western KY
  • Posts: 3888
  • Unit(s): 1197c SI Combo, Onix 8ci SI Combo
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, AS GPS HS, LowBird LSS 1 & 2
Re: Helix 7 Imaging Noise
« Reply #3 on: May 09, 2020, 10:17:30 PM »
A good first troubleshooting step would be to remove the xducer from the transom, attach it to a pole and stick it farther down in the water  ...

This is a conclusive test for determining if something on the transom is causing an obstruction  ...

Rickie


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last post
7 Replies
6525 Views
Last post May 29, 2014, 09:50:37 AM
by gofission
1 Replies
2019 Views
Last post March 07, 2016, 11:46:31 AM
by rnvinc
4 Replies
3616 Views
Last post August 16, 2016, 08:53:53 PM
by rnvinc
6 Replies
3442 Views
Last post October 06, 2016, 09:03:12 PM
by rnvinc
7 Replies
4421 Views
Last post March 21, 2017, 05:00:45 PM
by Bob B
7 Replies
2617 Views
Last post May 11, 2017, 11:47:36 PM
by rnvinc
3 Replies
3727 Views
Last post May 30, 2018, 08:11:04 AM
by rnvinc
2 Replies
2601 Views
Last post June 19, 2019, 08:30:04 AM
by davidgronskei


anything
SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal