Author Topic: Helix 7 SI G2N no network symbol  (Read 610 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nim713

  • Newbie
  • *
  • Joined: Nov 2017
  • Location: Michigan
  • Posts: 8
  • Unit(s): Helix 7 DI G2N, Helix 5 Si 859ci HD
  • Accessories: Humminbird 5 port hub, I pilot link
Helix 7 SI G2N no network symbol
« on: July 11, 2019, 09:42:02 PM »
I finally got all my cables in and connected  my Helix 7 si g2n to the ethernet hub. I have just noticed that I do not have a network tab in my main menu. Is this something that anyone has seen before, is it a software issue? So its not to be confused, it is a networked unit, has all the hook ups and even says g2n in the status page. Any info would be great.


Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • Location: Western KY
  • Posts: 3745
  • Unit(s): 1197c SI Combo, Onix 8ci SI Combo
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, AS GPS HS, LowBird LSS 1 & 2
Re: Helix 7 SI G2N no network symbol
« Reply #1 on: July 11, 2019, 09:56:01 PM »
Can you confirm the AS ETH 5XPG has power  ...??
-----

You also might try Bypassing the AS ETH 5XPG and direct ethernet connect the unit to the other ethernet device in your Setup (head unit, 360, iLink) to see if there may be issues with the AS ETH 5XPG  ...

Rickie

Offline Nim713

  • Newbie
  • *
  • Joined: Nov 2017
  • Location: Michigan
  • Posts: 8
  • Unit(s): Helix 7 DI G2N, Helix 5 Si 859ci HD
  • Accessories: Humminbird 5 port hub, I pilot link
Re: Helix 7 SI G2N no network symbol
« Reply #2 on: July 11, 2019, 10:03:48 PM »
Yeah it has power, my other units all are networked  and see each other fine. Even when I just hook up the power and go to demo I dont see the network symbol in the main menu

Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • Location: Western KY
  • Posts: 3745
  • Unit(s): 1197c SI Combo, Onix 8ci SI Combo
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, AS GPS HS, LowBird LSS 1 & 2
Re: Helix 7 SI G2N no network symbol
« Reply #3 on: July 11, 2019, 10:11:58 PM »
Yeah it has power, my other units all are networked  and see each other fine. Even when I just hook up the power and go to demo I dont see the network symbol in the main menu

Try a different port on the AS ETH 5XPG  ... There are reports of single ports not working on the AS ETH 5XPG  ...

Or still bypass the AS ETH 5XPG and direct ethernet connect the suspect unit to another unit to determine if if the issue is the suspect unit, a port on the AS ETH 5XPG, or the cable connected to the suspect unit  ...

Rickie

Offline Nim713

  • Newbie
  • *
  • Joined: Nov 2017
  • Location: Michigan
  • Posts: 8
  • Unit(s): Helix 7 DI G2N, Helix 5 Si 859ci HD
  • Accessories: Humminbird 5 port hub, I pilot link
Re: Helix 7 SI G2N no network symbol
« Reply #4 on: July 12, 2019, 12:06:27 AM »
I attached an image and you can see that the network tab isnt even in the main menu. Its on my other units even if its disconnected.

Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • Location: Western KY
  • Posts: 3745
  • Unit(s): 1197c SI Combo, Onix 8ci SI Combo
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, AS GPS HS, LowBird LSS 1 & 2
Re: Helix 7 SI G2N no network symbol
« Reply #5 on: July 13, 2019, 07:56:59 AM »
Have you tested the ethernet direct connected between 2 head units to bypass the AS ETH 5XPG  ...??

You can always call HB  ... 1-800-633-1468

Rickie

Offline Nim713

  • Newbie
  • *
  • Joined: Nov 2017
  • Location: Michigan
  • Posts: 8
  • Unit(s): Helix 7 DI G2N, Helix 5 Si 859ci HD
  • Accessories: Humminbird 5 port hub, I pilot link
Re: Helix 7 SI G2N no network symbol
« Reply #6 on: July 13, 2019, 10:35:43 PM »
I have connected them directly to each other and checked every cable. Ill have to call HB back because even after I explained that I did everything they asked they still said check the cables. Its not the cables they all are all brand new. The fact that the network tab is missing from the menu is the problem. It does not need to be connected to anything to be seen. My other 2 units have it on the main menu even if the power cable is just connected.

Offline Nim713

  • Newbie
  • *
  • Joined: Nov 2017
  • Location: Michigan
  • Posts: 8
  • Unit(s): Helix 7 DI G2N, Helix 5 Si 859ci HD
  • Accessories: Humminbird 5 port hub, I pilot link
Re: Helix 7 SI G2N no network symbol
« Reply #7 on: July 14, 2019, 01:24:12 PM »
So while I am waiting to contact HB. I did noticed on my Helix 7 SI unit that the current software is 1.63 and not the 1.64. Is that possibly why I am having network issues and also is there anywhere I can download the 1.64 software version without having to wait to contact HB?

Offline FishSeeker

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Dec 2011
  • Location: Temecula, CA
  • Posts: 29
  • Unit(s): Gen 1 Helix 12 Si & 10 SI
  • Software: 1.9
  • Accessories: Ulterra 80
Re: Helix 7 SI G2N no network symbol
« Reply #8 on: July 14, 2019, 08:29:41 PM »
You can go to the HB web site Support page and scroll down and click on the Helix 7 models list, then click on your unit model, download the newest update on a card and install it.

Here's a link to their Support page with Software Updates;
https://www.humminbird.com/support/software-updates

Maybe that will solve your problem.

I think the latest update version for your unit is 2.0, so it appears you are several updates behind.
« Last Edit: July 14, 2019, 08:32:52 PM by FishSeeker »


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last post
15 Replies
5425 Views
Last post January 17, 2011, 09:18:12 PM
by sonar2000
1 Replies
3826 Views
Last post April 08, 2013, 10:27:53 AM
by Humminbird_Greg
2 Replies
3588 Views
Last post July 12, 2013, 09:07:35 PM
by tgordon
2 Replies
3260 Views
Last post December 30, 2013, 08:47:55 PM
by Rotus623
4 Replies
2991 Views
Last post February 15, 2015, 09:55:42 PM
by locoengineer
3 Replies
1761 Views
Last post April 20, 2017, 10:00:11 PM
by rnvinc
1 Replies
1926 Views
Last post March 26, 2018, 09:40:37 PM
by rnvinc
2 Replies
1215 Views
Last post June 20, 2018, 06:19:41 AM
by Dusty-Pants


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal