Author Topic: Helix 9 G2N 2nd transducer part 2  (Read 294 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Sodaksam

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Feb 2011
  • Location: minnesota
  • Posts: 21
  • Unit(s): Helix 9 Mega SI G2N
Helix 9 G2N 2nd transducer part 2
« on: June 15, 2019, 12:43:39 AM »
I added the high speed transducer on the helix 9 mega SI.  Worked great for a couple trips.  Good depth readings on plane.  I was looking at a lake map on the unit in the garage a couple nights ago.  I accidentally left the unit on overnight in the garage.  That night on the water the unit would give no depth info.  Nothing at allólike depth wasnít an option.  It had speed and temp and time.  Talked to my friend who is the electronics rigger in the area.  He said I probably overheated the transducers, and they were shot.  He gave me an idea to restore the factory defaults and reconnect the transducers.  No luck.  We figured i needed 2 new transducers.  Not cheap.  I went out a couple more times with no depth readings which you really miss.  Suddenly tonight i was on the lake and 2D, SI, and DI all worked. Go figure.  I have 2 transducers on order.  Iím not sure what to do.  Will this resurrection last?  Should I replace the high speed TD as Iím to Lake Kabetogama in Northern MN which is rocky and new to me to save a lower un it or prop potentially?  Another thought is that he raised to Mega TD to eliminate the rooster tail, which it did.  Maybe the Mega is doing all the work and the high speed dual frequency TD is dead.  I know, long-winded question.  Any thoughts would be appreciated. Thanks, Sam


Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • Location: Western KY
  • Posts: 3648
  • Unit(s): 1197c SI Combo, Onix 8ci SI Combo
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, AS GPS HS, LowBird LSS 1 & 2
Re: Helix 9 G2N 2nd transducer part 2
« Reply #1 on: June 15, 2019, 10:17:47 AM »
Disconnect the Y cable and test each xducer plugged directly into the unit  ...

If all is well - suspect a bad Y cable or intermittent connection in the Y cable  ...

Rickie

Offline ezfishn

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Jun 2013
  • Location: CA
  • Posts: 76
  • Unit(s): H12 SI, H10 SI, 1198, 998 HDSI
  • Software: 1.64,1.64,6.74,6.74
  • Accessories: Ultrex Ipilot/Link, Ethernet Sw
Re: Helix 9 G2N 2nd transducer part 2
« Reply #2 on: June 15, 2019, 01:20:57 PM »
Normally, wouldn't worry about the transducers.  Some folks never turn theirs off on a TM while on the water.  They can wear out over time but one night shouldn't do that and unlikely to be damaged by overheating.  Other types of higher power transducers could be damaged by overheating if not submerged in water.  If it turns out to be the y-cable, hopefully you can return the transducers. 

Offline Sodaksam

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Feb 2011
  • Location: minnesota
  • Posts: 21
  • Unit(s): Helix 9 Mega SI G2N
Re: Helix 9 G2N 2nd transducer part 2
« Reply #3 on: June 16, 2019, 05:10:07 PM »
Thanks for your opinions. Sam

Offline Sodaksam

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Feb 2011
  • Location: minnesota
  • Posts: 21
  • Unit(s): Helix 9 Mega SI G2N
Re: Helix 9 G2N 2nd transducer part 2
« Reply #4 on: June 23, 2019, 09:39:59 PM »
I made the trip.  I brought an extra transducer just in case.  Never needed it.   Worked perfectly.  Hard to explain. 


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last post
5 Replies
3756 Views
Last post June 06, 2009, 01:58:23 AM
by Sundancer
5 Replies
3291 Views
Last post December 25, 2009, 04:37:08 PM
by IRC Kevin
8 Replies
4431 Views
Last post August 14, 2009, 01:35:40 PM
by IRC Kevin
1 Replies
2363 Views
Last post April 14, 2010, 01:50:54 PM
by Humminbird_Greg
3 Replies
3164 Views
Last post April 21, 2010, 04:48:40 PM
by riven1950
0 Replies
2145 Views
Last post April 20, 2011, 06:29:18 PM
by ron824us
2 Replies
1985 Views
Last post July 11, 2012, 09:34:53 PM
by gonefishing39701
1 Replies
3575 Views
Last post September 17, 2012, 02:33:40 PM
by Trytoofish


anything
SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal