Author Topic: Side imaging freezing up after update.  (Read 357 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline tundra

  • Newbie
  • *
  • Joined: May 2018
  • Location: Wisconsin
  • Posts: 7
  • Unit(s): helix 9, helix 9, helix 7
Side imaging freezing up after update.
« on: May 18, 2019, 06:40:46 AM »
Helix 9 mega si gps g2n, 7 di gps g2n, and 9 di gps g2n networked together. Si freezes up since the latest update. After a minute or so it starts moving again. Also also my 2d high speed ducer is not always reading on plane. Iím using the mega y cable. That worked fine last year, only thing different is I replaced an 898 with the helix 7. Could the updates have anything to do with that not always reading?


Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • Location: Western KY
  • Posts: 3613
  • Unit(s): 1197c SI Combo, Onix 8ci SI Combo
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, AS GPS HS, LowBird LSS 1 & 2
Re: Side imaging freezing up after update.
« Reply #1 on: May 19, 2019, 09:06:56 AM »
Are all 3 units at the latest software revision  ...??

Did you Restore Defaults after updating  ...??

Rickie

Offline tundra

  • Newbie
  • *
  • Joined: May 2018
  • Location: Wisconsin
  • Posts: 7
  • Unit(s): helix 9, helix 9, helix 7
Re: Side imaging freezing up after update.
« Reply #2 on: May 19, 2019, 10:47:02 AM »
All 3 have latest software. 1.9, 1.9, and 2.0. Iím not sure if I restored defaults after on all the graphs.

Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • Location: Western KY
  • Posts: 3613
  • Unit(s): 1197c SI Combo, Onix 8ci SI Combo
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, AS GPS HS, LowBird LSS 1 & 2
Re: Side imaging freezing up after update.
« Reply #3 on: May 20, 2019, 08:43:39 PM »
Please try Restore Defaults and report back  ...

Rickie

Offline tundra

  • Newbie
  • *
  • Joined: May 2018
  • Location: Wisconsin
  • Posts: 7
  • Unit(s): helix 9, helix 9, helix 7
Re: Side imaging freezing up after update.
« Reply #4 on: May 25, 2019, 05:23:47 PM »
I restored defaults and I think that fixed the freezing up, but still not always reading 2d on plane. It worked first time I was on plane, but every time after, nothing. I recently raised my motor 1/2Ē, could that have anything to do with it?

Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • Location: Western KY
  • Posts: 3613
  • Unit(s): 1197c SI Combo, Onix 8ci SI Combo
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, AS GPS HS, LowBird LSS 1 & 2
Re: Side imaging freezing up after update.
« Reply #5 on: May 25, 2019, 09:05:49 PM »
I restored defaults and I think that fixed the freezing up, but still not always reading 2d on plane. It worked first time I was on plane, but every time after, nothing. I recently raised my motor 1/2Ē, could that have anything to do with it?

It is possible that raising the motor could have the hull riding on pad different than before  ...

Is the 2d xducer in the bilge or on the transom  ...?? (Sounds like it needs repositioning)  ...

Rickie

Offline tundra

  • Newbie
  • *
  • Joined: May 2018
  • Location: Wisconsin
  • Posts: 7
  • Unit(s): helix 9, helix 9, helix 7
Re: Side imaging freezing up after update.
« Reply #6 on: May 25, 2019, 09:50:13 PM »
It is in the bilge, been there for years with no problems. I plugged the 2d ducer directly into the 7 and will see if it works there. Maybe the mega y cable isnít working.?

Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • Location: Western KY
  • Posts: 3613
  • Unit(s): 1197c SI Combo, Onix 8ci SI Combo
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, AS GPS HS, LowBird LSS 1 & 2
Re: Side imaging freezing up after update.
« Reply #7 on: May 26, 2019, 10:23:05 PM »
It is in the bilge, been there for years with no problems. I plugged the 2d ducer directly into the 7 and will see if it works there. Maybe the mega y cable isnít working.?

That's possible  ... It is difficult to fully seat the xducer connector into the Y cable  ...

Rickie

Offline tundra

  • Newbie
  • *
  • Joined: May 2018
  • Location: Wisconsin
  • Posts: 7
  • Unit(s): helix 9, helix 9, helix 7
Re: Side imaging freezing up after update.
« Reply #8 on: May 26, 2019, 10:41:09 PM »
Plugging the 2d ducer into the 7 didnít work. Actually didnít show any sonar that way, but not sure if I had the correct settings for sonar to use it that way. I chose generic 2d but sonar was blank. Anyway I reconnected the 2d cable back to the y cable and it worked just about whole day. I have it seated all the way, just seams like a little bit of play in it while seated. Probably just have to settle for it working here and there. When my 2d sonar does work, it doesnít show bottom very good no matter what I do with sensitivity and such. My bow unit works great under default settings. Donít have to mess with the settings. Although since last update my bow unit shows no di. Screen is black. I donít use the di much but frustrating that nothing works right.

Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • Location: Western KY
  • Posts: 3613
  • Unit(s): 1197c SI Combo, Onix 8ci SI Combo
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, AS GPS HS, LowBird LSS 1 & 2
Re: Side imaging freezing up after update.
« Reply #9 on: May 27, 2019, 08:04:47 AM »
You might try adding enough water into the bulge to cover the xducer and test on the water  ...

The epoxy may have failed and allowed an air pocket to form between the xducer and the hull  ...

Rickie


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last post
1 Replies
10177 Views
Last post March 12, 2010, 06:26:47 PM
by sonar2000
13 Replies
9921 Views
Last post March 04, 2011, 04:00:00 PM
by sonar2000
10 Replies
7486 Views
Last post February 01, 2012, 05:16:32 PM
by sonar2000
5 Replies
6286 Views
Last post November 17, 2013, 08:50:09 PM
by newkid4si
2 Replies
2844 Views
Last post October 26, 2015, 09:34:42 PM
by rnvinc
6 Replies
4086 Views
Last post June 21, 2016, 11:33:31 AM
by Bob B
1 Replies
1625 Views
Last post July 19, 2017, 12:27:05 AM
by rnvinc
3 Replies
2038 Views
Last post May 30, 2018, 08:11:04 AM
by rnvinc


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal