Author Topic: Temperature Reading on an 899 Side Imaging Unit  (Read 87 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bayou Basser

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Jan 2014
  • location: West Monroe, LA
  • Posts: 65
  • Unit(s): 899ci HD SI, Helix 5 SI
  • Software: 7.650, 7.730
  • Accessories: None
Temperature Reading on an 899 Side Imaging Unit
« on: July 21, 2018, 09:53:50 AM »
A very interesting problem.  The last two times out fishing the temperature reading would not stay steady, jumping from 25 to 95 degrees.  After each trip, with boat in driveway, I turned unit on and it read air temp correctly and when transducer was submerged in water it also read steady and correctly.  Even put an ice cube on transducer and temp dropped slowly and steady and when ice was removed temp rose slowly and steady.

 Any ideas?

Bayou Basser


Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • location: Western KY
  • Posts: 3368
  • Unit(s): 1197c SI Combo, Onix 8ci SI Combo
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, AS GPS HS, LowBird LSS 1 & 2
Re: Temperature Reading on an 899 Side Imaging Unit
« Reply #1 on: July 21, 2018, 05:26:02 PM »
You might try Restore Defaults under the Setup tab  ...

Also you might remove the cable collector and disassemble the cables from the plastic collector  ... Then plug the cable directly into the head unit and test  ...

If neither of the above work - the temp channel/probe could be failing in the xducer  ...

Rickie

Offline Bayou Basser

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Jan 2014
  • location: West Monroe, LA
  • Posts: 65
  • Unit(s): 899ci HD SI, Helix 5 SI
  • Software: 7.650, 7.730
  • Accessories: None
Re: Temperature Reading on an 899 Side Imaging Unit
« Reply #2 on: July 21, 2018, 07:17:56 PM »
Thanks Rickie, I'll try all of the suggestions.

Bayou Basser

Offline Bayou Basser

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Jan 2014
  • location: West Monroe, LA
  • Posts: 65
  • Unit(s): 899ci HD SI, Helix 5 SI
  • Software: 7.650, 7.730
  • Accessories: None
Re: Temperature Reading on an 899 Side Imaging Unit
« Reply #3 on: July 29, 2018, 07:33:16 AM »
Rickie, the problem was not a good connection with transducer cable.  Everything working good.  Thanks for response to the post.
I got into some really good largemouth the last two times out.  It was about time, I thought they had organized a strike against me (ha ha).

Bayou Basser

Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • location: Western KY
  • Posts: 3368
  • Unit(s): 1197c SI Combo, Onix 8ci SI Combo
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, AS GPS HS, LowBird LSS 1 & 2
Re: Temperature Reading on an 899 Side Imaging Unit
« Reply #4 on: July 29, 2018, 06:06:57 PM »
Rickie, the problem was not a good connection with transducer cable.  Everything working good.  Thanks for response to the post.
I got into some really good largemouth the last two times out.  It was about time, I thought they had organized a strike against me (ha ha).

Bayou Basser

Very good  ...

I still don't like the quick connections - too many intermittent issues  ...

Rickie


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last post
1 Replies
8006 Views
Last post March 12, 2010, 04:26:47 PM
by sonar2000
7 Replies
2511 Views
Last post June 04, 2010, 03:24:32 PM
by sonar2000
10 Replies
5747 Views
Last post February 01, 2012, 03:16:32 PM
by sonar2000
3 Replies
1793 Views
Last post May 13, 2013, 06:29:14 AM
by Humminbird_Greg
3 Replies
1250 Views
Last post August 07, 2013, 10:00:05 AM
by Humminbird_Greg
14 Replies
5096 Views
Last post June 03, 2014, 08:52:29 AM
by snowman48047
5 Replies
2560 Views
Last post September 14, 2014, 09:47:20 AM
by ttype86
4 Replies
1939 Views
Last post October 25, 2015, 08:07:48 AM
by fishbone


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal