Author Topic: Depth Reading is kind of messed up, Y cable with hdsi and xnt transducers  (Read 2127 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline buton

  • Newbie
  • *
  • Joined: Sep 2014
  • Location: Aledo, Tx
  • Posts: 12
  • Unit(s): 999ci, 899ci
  • Software: 5.210
  • Accessories: networkinng
so i have the setup of the HDSI transducer and the xnt 9 20 (to have depth reading at speed) with tye Y cable.

I installed it and went today to the lake, and it works. but sometimes it goes crazy and i start getting reading of 1151 feet or 800 feet, i noticed this while the boat is not moving. while the boat moves i think i didnt have any issue and i had some readings going at speeds of 20 to 30 mph...


what could it be?

some transducer interference ?

i have something really close to this setup...


Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • Location: Western KY
  • Posts: 4061
  • Unit(s): 1197c SI Combo, SOLIX G2 MSI
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, MEGA 360, LowBird LSS 1 & 2
Re: Depth Reading is kind of messed up, Y cable with hdsi and xnt transducers
« Reply #1 on: November 18, 2014, 09:46:05 AM »
Erratic depth numbers usually indicate air is getting to the face of the xducer ...

This can be caused by too high a xducer mounting or even irregularities along the boat hull creating bubbles ...

Are there rivets or other irregularities in front of the xducer ..??

Sometimes tipping the rear of the xducer down a degree or two will allow clean water flow across the face of the xducer ...

Sometimes moving the xducer down a fraction on the transom will help..

Metal boats are very finicky sometimes ...

Rickie

Offline Humminbird_Greg

  • Humminbird Helper
  • Humminbird Staff
  • *
  • Joined: Mar 2009
  • Location: Eufaula, AL.
  • Posts: 6546
  • I help because I can
    • Humminbird Web Site
Re: Depth Reading is kind of messed up, Y cable with hdsi and xnt transducers
« Reply #2 on: November 18, 2014, 04:07:29 PM »
If this is happening with the boat not moving than it is probably something besides air bubbles going across the face of the transducer (unless there is air being released under you gassy fish? LOL! ).
Are you running both units on separate transducer at the same time?
Greg Walters at Humminbird
gwalters@johnsonoutdoors.com

Offline sonar2000

  • Chief
  • Global Moderator
  • *
  • Joined: May 2009
  • Location: Kerr Lake NC
  • Posts: 5970
  • It is not lost ...it has been misplaced.
  • Unit(s): (1) 1197 (1) 1198
  • Software: 6.6
  • Accessories: Tow Fish
Re: Depth Reading is kind of messed up, Y cable with hdsi and xnt transducers
« Reply #3 on: November 19, 2014, 12:29:11 PM »
Check to make sure your transducer is in the water. Sometime placement (mounting) can place the transducer out of the water depending on the boat plane...    Mounting picture also helps us see what you have...Chuck


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last post
2 Replies
4658 Views
Last post July 22, 2011, 11:21:09 PM
by stratofisher
2 Replies
2016 Views
Last post April 24, 2012, 04:03:09 PM
by sonar2000
12 Replies
7100 Views
Last post April 29, 2015, 12:52:04 PM
by ITGEEK
10 Replies
5432 Views
Last post April 16, 2014, 12:04:58 PM
by Humminbird_Greg
3 Replies
3133 Views
Last post May 23, 2014, 10:14:27 AM
by smokemetallic
6 Replies
6411 Views
Last post November 03, 2014, 09:41:00 PM
by sfw1960
3 Replies
2889 Views
Last post July 14, 2014, 03:01:27 PM
by FlyFisher SLC
5 Replies
4305 Views
Last post January 11, 2016, 09:02:24 AM
by rnvinc


anything
SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal