Author Topic: Helix 9 G3N - Not displaying accurate depth and SI/DI/2D lock up????  (Read 1689 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline d1

  • Newbie
  • *
  • Joined: Aug 2016
  • Posts: 7
  • Unit(s): 858ci, 859ci HD DI
  • Software: 7.6, 7.5
The Helix 9 G3N Mega+ SI has been a reliable unit up until yesterday.  After powering on the unit, it will reflect the correct depth and the sonar views are working correctly.  This lasts roughly 15 seconds and then the depth goes to 900+ feet (in a 30 foot lake) and the sonar views lock up.

I have powered it off and on several times and Restored Defaults, but this has not corrected the issue.

The most current software was updated weeks ago.

What can be done to get this unit working correctly???
« Last Edit: June 20, 2021, 06:12:54 PM by d1 »


Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • Location: Western KY
  • Posts: 4061
  • Unit(s): 1197c SI Combo, SOLIX G2 MSI
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, MEGA 360, LowBird LSS 1 & 2
Re: Helix 9 G3N - Not displaying accurate depth and SI/DI/2D lock up????
« Reply #1 on: June 20, 2021, 09:52:47 PM »
The Helix 9 G3N Mega+ SI has been a reliable unit up until yesterday.  After powering on the unit, it will reflect the correct depth and the sonar views are working correctly.  This lasts roughly 15 seconds and then the depth goes to 900+ feet (in a 30 foot lake) and the sonar views lock up.

I have powered it off and on several times and Restored Defaults, but this has not corrected the issue.

The most current software was updated weeks ago.

What can be done to get this unit working correctly???

*Disconnect the cable collector  ...
*Dis-assemble the cable collector  ...
*Plug the cables directly into the respective sockets in the back of the head unit  ...

If the issue is gone - its a connection issue  ...
If the issue remains - its a transducer issue or head unit issue  ...

Report back with your findings  ...

Rickie 

Offline d1

  • Newbie
  • *
  • Joined: Aug 2016
  • Posts: 7
  • Unit(s): 858ci, 859ci HD DI
  • Software: 7.6, 7.5
Re: Helix 9 G3N - Not displaying accurate depth and SI/DI/2D lock up????
« Reply #2 on: June 27, 2021, 09:42:54 PM »
*Disconnect the cable collector  ...
*Dis-assemble the cable collector  ...
*Plug the cables directly into the respective sockets in the back of the head unit  ...

If the issue is gone - its a connection issue  ...
If the issue remains - its a transducer issue or head unit issue  ...

Report back with your findings  ...

Rickie

Ok, was able to get out this weekend.
Turns out the 105ah AGM House Battery (fully charged the battery reads over 14.6 volts) I have been using to power 4 graphs cannot support the amps required.
The only difference from last year is I changed out the bow graph from a 859 to a 1198.  That put it over the edge.

I can run 3 graphs and not have the performance issues that I was having with the Helix 9 G3N.
As soon as I power up the 4th graph (an Helix 8 G3N), the Helix 9 G3N acts up, but the other 2 graphs work perfect.
The voltage reads 11.9 -12.1 volts regardless if I have 3 or 4 graphs powered on.

So, it looks like I will wire one of the graphs to the Cranking battery to help offset this issue. But I was hoping to not have to contend with the graph shutting off when starting the main outboard.

d1

Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • Location: Western KY
  • Posts: 4061
  • Unit(s): 1197c SI Combo, SOLIX G2 MSI
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, MEGA 360, LowBird LSS 1 & 2
Re: Helix 9 G3N - Not displaying accurate depth and SI/DI/2D lock up????
« Reply #3 on: June 28, 2021, 11:29:55 PM »
Ok, was able to get out this weekend.
Turns out the 105ah AGM House Battery (fully charged the battery reads over 14.6 volts) I have been using to power 4 graphs cannot support the amps required.
The only difference from last year is I changed out the bow graph from a 859 to a 1198.  That put it over the edge.

I can run 3 graphs and not have the performance issues that I was having with the Helix 9 G3N.
As soon as I power up the 4th graph (an Helix 8 G3N), the Helix 9 G3N acts up, but the other 2 graphs work perfect.
The voltage reads 11.9 -12.1 volts regardless if I have 3 or 4 graphs powered on.

So, it looks like I will wire one of the graphs to the Cranking battery to help offset this issue. But I was hoping to not have to contend with the graph shutting off when starting the main outboard.

d1

HB units are very picky about low voltage issues  ...

Rickie

Offline marknfish

  • Full Member
  • ***
  • Joined: Jun 2010
  • Location: Ottawa, Canada
  • Posts: 109
  • Unit(s): 997SI,Helix10MegSI,Helix5PT
  • Accessories: Cannonlink, I-PilotLink,digitrol 5
Re: Helix 9 G3N - Not displaying accurate depth and SI/DI/2D lock up????
« Reply #4 on: June 29, 2021, 03:28:15 PM »
I had a situation where my Helix G2N was wired initially through my boat breaker panel and it would always shut down when I started my boat, so I wired it directly to the battery and it stopped shutting down..Until I swapped out my larger AGM deep cycle battery from the starter and replaced it with one a little smaller, but it only shut down when the smaller AGM was lower on charge. When it was connected through the boat breakers it always shut down on boat start regardless of the size and charge of the larger battery.

Offline d1

  • Newbie
  • *
  • Joined: Aug 2016
  • Posts: 7
  • Unit(s): 858ci, 859ci HD DI
  • Software: 7.6, 7.5
Re: Helix 9 G3N - Not displaying accurate depth and SI/DI/2D lock up????
« Reply #5 on: July 13, 2021, 06:51:47 AM »
HB units are very picky about low voltage issues  ...

Rickie

Ok, still having issues, new observation discovered.  So, everything works good when all 4 graphs powered on. Since I have a network hub, I can switch the Helix 8 to read DI or SI view, when I do this, it makes the Helix 9 G3N act wonky and not display correctly, erratic depth readings, etc.  I de-selected the DI & SI in the Network settings on the Helix 8 and Restored Defaults on the Helix 9 G3N and no issues the rest of the day.  Any ideas?  Can bad power to the Ethernet hub cause this?

Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • Location: Western KY
  • Posts: 4061
  • Unit(s): 1197c SI Combo, SOLIX G2 MSI
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, MEGA 360, LowBird LSS 1 & 2
Re: Helix 9 G3N - Not displaying accurate depth and SI/DI/2D lock up????
« Reply #6 on: July 13, 2021, 10:06:38 PM »
Ok, still having issues, new observation discovered.  So, everything works good when all 4 graphs powered on. Since I have a network hub, I can switch the Helix 8 to read DI or SI view, when I do this, it makes the Helix 9 G3N act wonky and not display correctly, erratic depth readings, etc.  I de-selected the DI & SI in the Network settings on the Helix 8 and Restored Defaults on the Helix 9 G3N and no issues the rest of the day.  Any ideas?  Can bad power to the Ethernet hub cause this?


Ethernet hubs have been known to go bad  ...

Call HB and explain your scenario  ... they may request you send the AS ETH 5XPG for repair  ...

1-800-633-1468

Flat rate repair for the AS ETH 5XPG is $79.45
https://www.humminbird.com/support/faqs/RepairFees

Rickie
« Last Edit: July 13, 2021, 10:12:51 PM by rnvinc »


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last post
1 Replies
3673 Views
Last post September 23, 2010, 07:56:42 AM
by Humminbird_Greg
1 Replies
7007 Views
Last post March 17, 2011, 01:51:12 PM
by xSilmarilSx
6 Replies
10758 Views
Last post October 29, 2012, 12:53:03 PM
by Humminbird_Greg
4 Replies
2881 Views
Last post March 31, 2013, 09:22:50 PM
by Rough House
1 Replies
2039 Views
Last post March 17, 2014, 10:55:29 AM
by rnvinc
8 Replies
10524 Views
Last post April 02, 2019, 06:47:59 PM
by gpscharts
7 Replies
3349 Views
Last post February 28, 2019, 08:38:13 AM
by marknfish
0 Replies
1084 Views
Last post June 12, 2019, 01:29:43 PM
by Steve Schmidt


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal