Author Topic: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI  (Read 5181 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline didier74

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Feb 2010
  • Location: france
  • Posts: 46
  • Unit(s): 1197 cx SI/1198 cx SI
  • Software: 6.310/6.490
  • Accessories: Ethernet switch
For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
« on: March 30, 2014, 08:00:58 AM »
Hello
When units are not ethernet connected.
Soft 6.310 for 1197 c SI
Soft 6.490 for 1198 c HD SI
In 2 D view

With following settings on 1197 c SI
Sensitivity 13
Chart speed 10
Switchfire mode max
Frequency 200/83 kHz
Depth set to auto or manual
Noise filter 0
Screen is nice

With same settings on 1198 c HD SI
My screen is horrible
Have lines from bottom to surface as sonar noise
Need to set
Sensitivity to 7 and less
And sometimes noise filter
to have nice screen...

When i change units
1198 instead of 1197
I use the same cable collector(power cable is PC-11)
And so same transducer...(tried with other transducer but same thing)...

Is it normal ?
Is software or 1198 more sensitivity ?

Thanks for help


Offline Rotus623

  • Sr. Member
  • ****
  • Joined: Dec 2012
  • Location: Va
  • Posts: 313
  • Unit(s): 898c hd si, 798 hd si
  • Software: 6.49
Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
« Reply #1 on: March 30, 2014, 10:08:18 AM »
Do both units have the PC-11?

Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • Location: Western KY
  • Posts: 4074
  • Unit(s): 1197c SI Combo, SOLIX G2 MSI
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, MEGA 360, LowBird LSS 1 & 2
Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
« Reply #2 on: March 30, 2014, 12:18:00 PM »
It is not unusual for different software versions to require different settings and even more so (not unusual) across model numbers...

The 1197 and the 1198 have different processors..(I think each even has a completely different operating system)...

Can you post some screenshots for diagnosis...??

Maybe there is something amiss in the 1198 more than just settings differences...

Rickie

Offline didier74

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Feb 2010
  • Location: france
  • Posts: 46
  • Unit(s): 1197 cx SI/1198 cx SI
  • Software: 6.310/6.490
  • Accessories: Ethernet switch
Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
« Reply #3 on: March 30, 2014, 03:58:13 PM »
Thanks Rotus623 and rnvinc,
yes PC-11 is on both units,
i tested too, in using cable connector of 1197 c SI unit
to be sure problem is not in cable connector of my 1198 c HD SI (power cable or transducer or GPS receiver)
and problem is the same

i post two screenshots
when this screenshots was made only 1198 c HD SI was turned on,
and no ther boat around me.
hope this help...

Thanks all helping me

Offline didier74

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Feb 2010
  • Location: france
  • Posts: 46
  • Unit(s): 1197 cx SI/1198 cx SI
  • Software: 6.310/6.490
  • Accessories: Ethernet switch
Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
« Reply #4 on: March 30, 2014, 03:59:47 PM »
send u second screenshots

Thanks

Offline didier74

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Feb 2010
  • Location: france
  • Posts: 46
  • Unit(s): 1197 cx SI/1198 cx SI
  • Software: 6.310/6.490
  • Accessories: Ethernet switch
Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
« Reply #5 on: March 31, 2014, 01:36:29 AM »
Again few comments about my screenshots:

In second picture
The sonar return near 25 m is my lure(20 grammes)

Main motor was of
My minnkota power drive was stoped too,i even tried changing it...
Nothing electrical was runing on boat
I use a dedicated battery for my units
Unplugged my battery charging system from it

When i set noise filter high  its better but not perfect
When i set 83 khz sensitivity at -3 or -4 better too

I tried to reset to default settings and same problem
Is it noise ?
If yes, from where and why not on the screen of my 1197 c SI ?
Is it my 1198 c HD SI unit out ?

I m coming crazy.

Offline bobcoy

  • Sr. Member
  • ****
  • Joined: Sep 2011
  • Location: arkansas
  • Posts: 286
  • Unit(s): 1197 & 1198
  • Software: 6.640 & 7.670
  • Accessories: iPilot-Link,GRHA GPS-HS,ETH 5PS
Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
« Reply #6 on: March 31, 2014, 08:53:38 AM »
I have the same units. The 1198 is more sensitive. You must use different settings for each. I have read your posts and I still think there is cross-talk. It looks like what I see when both units are sending pings. Not sure how that could be but it looks that way. I have my units ether-netted together to eliminate that possibility. Good luck and post the final solution. Bob

Offline Humminbird_Greg

  • Humminbird Helper
  • Humminbird Staff
  • *
  • Joined: Mar 2009
  • Location: Eufaula, AL.
  • Posts: 6546
  • I help because I can
    • Humminbird Web Site
Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
« Reply #7 on: March 31, 2014, 12:20:14 PM »
It looks like sonar cross-talk interference to me too.  If not sonar than some other type of repeating interference.  I dont know what it could be though if all electronics and the motors were turned off.
Greg Walters at Humminbird
gwalters@johnsonoutdoors.com

Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • Location: Western KY
  • Posts: 4074
  • Unit(s): 1197c SI Combo, SOLIX G2 MSI
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, MEGA 360, LowBird LSS 1 & 2
Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
« Reply #8 on: April 01, 2014, 03:01:18 AM »
Is it feasible for you to disconnect everything from the batteries and test the 1198 as the only electrical device connected...??

Rickie

Offline didier74

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Feb 2010
  • Location: france
  • Posts: 46
  • Unit(s): 1197 cx SI/1198 cx SI
  • Software: 6.310/6.490
  • Accessories: Ethernet switch
Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
« Reply #9 on: April 01, 2014, 12:30:33 PM »
Thanks everybody,

Going to try disconnect all from batteries.
Will be long job, but really want find the problem...

Wondering if not could be my in-board charging battery MK2203 making noise ?



Offline ITGEEK

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Aug 2009
  • Location: Maryland
  • Posts: 1552
  • Unit(s): 1198c -Team Watters SS - Lexerd SP
  • Software: 7.670
  • Accessories: XM Weather - Weathersense
Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
« Reply #10 on: April 03, 2014, 01:10:46 PM »
It could be ANYTHING electrical that is in close proximaty to
the unit, or the unit's wiring.


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last post
7 Replies
7130 Views
Last post January 06, 2010, 10:23:08 AM
by rnvinc
6 Replies
4280 Views
Last post May 27, 2010, 01:44:05 PM
by wcahoe
4 Replies
4754 Views
Last post August 04, 2011, 11:18:27 AM
by sonar2000
4 Replies
3139 Views
Last post September 28, 2011, 01:28:01 PM
by ITGEEK
1 Replies
4661 Views
Last post December 20, 2011, 01:42:40 PM
by Humminbird_Greg
1 Replies
4247 Views
Last post March 16, 2012, 04:07:37 PM
by Humminbird_Greg
4 Replies
2798 Views
Last post April 11, 2012, 02:02:57 PM
by sonar2000
12 Replies
5387 Views
Last post August 12, 2013, 05:15:27 AM
by goodwinexplorer


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal