Humminbird Side Imaging Forums

Side Imaging Forums => 1197c SI, 1198c SI & 1199ci HD SI => Topic started by: didier74 on March 30, 2014, 08:00:58 AM

Title: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
Post by: didier74 on March 30, 2014, 08:00:58 AM
Hello
When units are not ethernet connected.
Soft 6.310 for 1197 c SI
Soft 6.490 for 1198 c HD SI
In 2 D view

With following settings on 1197 c SI
Sensitivity 13
Chart speed 10
Switchfire mode max
Frequency 200/83 kHz
Depth set to auto or manual
Noise filter 0
Screen is nice

With same settings on 1198 c HD SI
My screen is horrible
Have lines from bottom to surface as sonar noise
Need to set
Sensitivity to 7 and less
And sometimes noise filter
to have nice screen...

When i change units
1198 instead of 1197
I use the same cable collector(power cable is PC-11)
And so same transducer...(tried with other transducer but same thing)...

Is it normal ?
Is software or 1198 more sensitivity ?

Thanks for help
Title: Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
Post by: Rotus623 on March 30, 2014, 10:08:18 AM
Do both units have the PC-11?
Title: Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
Post by: rnvinc on March 30, 2014, 12:18:00 PM
It is not unusual for different software versions to require different settings and even more so (not unusual) across model numbers...

The 1197 and the 1198 have different processors..(I think each even has a completely different operating system)...

Can you post some screenshots for diagnosis...??

Maybe there is something amiss in the 1198 more than just settings differences...

Rickie
Title: Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
Post by: didier74 on March 30, 2014, 03:58:13 PM
Thanks Rotus623 and rnvinc,
yes PC-11 is on both units,
i tested too, in using cable connector of 1197 c SI unit
to be sure problem is not in cable connector of my 1198 c HD SI (power cable or transducer or GPS receiver)
and problem is the same

i post two screenshots
when this screenshots was made only 1198 c HD SI was turned on,
and no ther boat around me.
hope this help...

Thanks all helping me
Title: Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
Post by: didier74 on March 30, 2014, 03:59:47 PM
send u second screenshots

Thanks
Title: Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
Post by: didier74 on March 31, 2014, 01:36:29 AM
Again few comments about my screenshots:

In second picture
The sonar return near 25 m is my lure(20 grammes)

Main motor was of
My minnkota power drive was stoped too,i even tried changing it...
Nothing electrical was runing on boat
I use a dedicated battery for my units
Unplugged my battery charging system from it

When i set noise filter high  itīs better but not perfect
When i set 83 khz sensitivity at -3 or -4 better too

I tried to reset to default settings and same problem
Is it noise ?
If yes, from where and why not on the screen of my 1197 c SI ?
Is it my 1198 c HD SI unit out ?

I m coming crazy.
Title: Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
Post by: bobcoy on March 31, 2014, 08:53:38 AM
I have the same units. The 1198 is more sensitive. You must use different settings for each. I have read your posts and I still think there is cross-talk. It looks like what I see when both units are sending pings. Not sure how that could be but it looks that way. I have my units ether-netted together to eliminate that possibility. Good luck and post the final solution. Bob
Title: Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
Post by: Humminbird_Greg on March 31, 2014, 12:20:14 PM
It looks like sonar cross-talk interference to me too.  If not sonar than some other type of repeating interference.  I don’t know what it could be though if all electronics and the motors were turned off.
Title: Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
Post by: rnvinc on April 01, 2014, 03:01:18 AM
Is it feasible for you to disconnect everything from the batteries and test the 1198 as the only electrical device connected...??

Rickie
Title: Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
Post by: didier74 on April 01, 2014, 12:30:33 PM
Thanks everybody,

Going to try disconnect all from batteries.
Will be long job, but really want find the problem...

Wondering if not could be my in-board charging battery MK2203 making noise ?


Title: Re: For Greg and others users with 1198 c HD SI and 1197 c SI
Post by: ITGEEK on April 03, 2014, 01:10:46 PM
It could be ANYTHING electrical that is in close proximaty to
the unit, or the unit's wiring.
SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal