Author Topic: pixilation  (Read 4338 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bass student

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Jul 2013
  • location: Warsaw mo.
  • Posts: 23
  • Unit(s): 598ci hd si
  • Software: 6.640
pixilation
« on: August 10, 2013, 12:16:03 PM »
Why does it look pixilated it just started this today




Any Ideas?


Offline bass student

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Jul 2013
  • location: Warsaw mo.
  • Posts: 23
  • Unit(s): 598ci hd si
  • Software: 6.640
Re: pixilation
« Reply #1 on: August 10, 2013, 12:48:45 PM »
The more I look around at everyone elses shots I think I'm fine.
 Just had someone ask the question and made me wonder.
any way what do you think of the shots?

Offline LittleGazoo

  • Full Member
  • ***
  • Joined: Jan 2011
  • location: Big Sandy, TX
  • Posts: 211
  • Unit(s): 1197cSI, 998cSI
  • Software: 6.310, 6.490
  • Accessories: Ethernet, WeatherSense
Re: pixilation
« Reply #2 on: August 11, 2013, 09:24:09 AM »
2D can pixelate as you increase your unit's Chart-Speed settings.  More so on older units and newer software.

Yours is pretty good.

Offline bass student

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Jul 2013
  • location: Warsaw mo.
  • Posts: 23
  • Unit(s): 598ci hd si
  • Software: 6.640
Re: pixilation
« Reply #3 on: August 11, 2013, 09:44:04 AM »
Brand new unit just bought it in July

Offline bass student

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Jul 2013
  • location: Warsaw mo.
  • Posts: 23
  • Unit(s): 598ci hd si
  • Software: 6.640
Re: pixilation
« Reply #4 on: August 11, 2013, 04:59:57 PM »
Might have figured it out, ping speed,chart speed and actual speed. ;)

Offline bass student

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Jul 2013
  • location: Warsaw mo.
  • Posts: 23
  • Unit(s): 598ci hd si
  • Software: 6.640
Re: pixilation
« Reply #5 on: August 29, 2013, 03:50:48 PM »
Sent the unit in and they sent it back said nothing wrong but put the new update into it.
When I got it back I hooked it up and still the same thing. I called them and told them I wanted to talk to a supervisor and one called me back. Told her all my problems and she told me they knew these things were going on and were going to have a software update in the future to fix these problems.

Yeahhhh.
Also told me to change a few settings and not to use 2 on chart speed and di sharpness. Stay in clear mode; and 60 feet or less water stay in 83 khz beam select. Fish id sens on 7.
This made a huge difference on my unit
 So glad I don't have to settle for mediocre.
No more pixelation.
Thanks
 Pat

Offline LittleGazoo

  • Full Member
  • ***
  • Joined: Jan 2011
  • location: Big Sandy, TX
  • Posts: 211
  • Unit(s): 1197cSI, 998cSI
  • Software: 6.310, 6.490
  • Accessories: Ethernet, WeatherSense
Re: pixilation
« Reply #6 on: August 30, 2013, 09:18:33 AM »
Told her all my problems and she told me they knew these things were going on and were going to have a software update in the future to fix these problems.

Also told me to change a few settings and:
 not to use 2 on chart speed and di sharpness.
 Stay in clear mode; and
 60 feet or less water
 stay in 83 khz beam select.
 Fish id sens on 7.

This made a huge difference on my unit
 So glad I don't have to settle for mediocre.
No more pixelation.
Thanks
 Pat

Damn, that's a lot of workaround.  I never would have found that Fish ID setting!
But congrats

Some combination of settings must have caused a jump around all those new improved sonar algorithms and improved the code-path.

Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • location: Western KY
  • Posts: 3437
  • Unit(s): 1197c SI Combo, Onix 8ci SI Combo
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, AS GPS HS, LowBird LSS 1 & 2
Re: pixilation
« Reply #7 on: August 30, 2013, 09:31:05 AM »
I thought "any" combination of "Beam Select" using the 83khz was what is causing a lot of the image quality issues in the newer software versions...??

Rickie
« Last Edit: August 30, 2013, 09:57:46 AM by rnvinc »

Offline LittleGazoo

  • Full Member
  • ***
  • Joined: Jan 2011
  • location: Big Sandy, TX
  • Posts: 211
  • Unit(s): 1197cSI, 998cSI
  • Software: 6.310, 6.490
  • Accessories: Ethernet, WeatherSense
Re: pixilation
« Reply #8 on: August 30, 2013, 01:52:46 PM »
Any 83khz sonar selection causes image problems in recordings.

Offline bass student

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Jul 2013
  • location: Warsaw mo.
  • Posts: 23
  • Unit(s): 598ci hd si
  • Software: 6.640
Re: pixilation
« Reply #9 on: August 30, 2013, 01:55:16 PM »
It is quite a work around but it did work for now and that made me happy; at least tip they get a fix.
But what I don't understand is if they are working on it why couldn't they tell me this the first time I called so I wouldn't have to send it in.


I don't know about the 83 khz deal yet but as soon as I get it back on the water I will get some more screen caps to post.

Offline bass student

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Jul 2013
  • location: Warsaw mo.
  • Posts: 23
  • Unit(s): 598ci hd si
  • Software: 6.640
Re: pixilation
« Reply #10 on: August 30, 2013, 01:58:22 PM »
Any 83khz sonar selection causes image problems in recordings.

I will keep that in mind and play with it.
thanks

Offline Fland49

  • Newbie
  • *
  • Joined: Sep 2013
  • location: East Tennessee
  • Posts: 3
  • Fland49
  • Unit(s): 598 ci HD SI
Re: pixilation
« Reply #11 on: September 28, 2013, 03:21:57 AM »
Brand new unit just bought it in July
New 598 owner. Out three times. Was pleased that got good display at all speeds. Until yesterday; suddenly I get weak, almost faded signals. First two images show what I saw running back to ramp (stopped and checked transducer to be sure it had not kicked up; looked just like before).
The next images were from short while before running slow. The only thing I can imagine different is that I had tried to start recording (first attempt). What can I do?
Frank

Offline bass student

  • Jr. Member
  • **
  • Joined: Jul 2013
  • location: Warsaw mo.
  • Posts: 23
  • Unit(s): 598ci hd si
  • Software: 6.640
Re: pixilation
« Reply #12 on: September 28, 2013, 11:22:16 AM »
Fland49
Try the settings from above. I will look at my notes and see if there was any thing else.
They are supposed to be working on a fix! :-\

Offline Fland49

  • Newbie
  • *
  • Joined: Sep 2013
  • location: East Tennessee
  • Posts: 3
  • Fland49
  • Unit(s): 598 ci HD SI
Re: pixilation
« Reply #13 on: September 28, 2013, 11:02:42 PM »
Thanks for the reply. Hope fix soon.
Frank


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo

 


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal