Author Topic: Digital read out wrong Helix 9 & 10s  (Read 176 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D Johnson

  • Newbie
  • *
  • Joined: Mar 2018
  • location: NE FL
  • Posts: 16
  • Unit(s): 2 networked Helix 10 Chirp SI GPS G2N
  • Software: 1.610
  • Accessories: B1gF1sh@HB
Digital read out wrong Helix 9 & 10s
« on: April 13, 2018, 05:58:55 PM »
If I understand right the digital read out for depth is generated by the 2D signal. I have a good clean 2D chart with a hard red bottom in 12 feet of water on all 3 units but the digital depth is showing 24, the second return.  Yes I have the units adjusted to show that second return as fish the size of crappies show up better but it just seams as the first return is the strongest that is what the digital should show.  Any ideas before I call HB CS?  I might just as well turn digital depth reading of as it is very miss leading.  Don
Don


Offline rnvinc

  • Hero Member
  • *****
  • Joined: Nov 2009
  • location: Western KY
  • Posts: 3264
  • Unit(s): 1197c SI Combo, Onix 8ci SI Combo
  • Software: Dependent on whim
  • Accessories: AS GRHA, AS GPS HS, LowBird LSS 1 & 2
Re: Digital read out wrong Helix 9 & 10s
« Reply #1 on: April 13, 2018, 06:32:49 PM »
There are many reports of the double digital readout in the Helix and SOLIX series  ...

Most users are advising to run Switchfire Clear, increase Surface Clutter to 7-8, set Max Depth under the Sonar tab to a few feet below actual bottom, and decrease 2d Sensitivity some  ...

It would still be a good idea to call HB to log the issue  ... The more users that call HB with the exact same issue = the more likely they will look at a software tweak for the issue  ...

Rickie

Offline D Johnson

  • Newbie
  • *
  • Joined: Mar 2018
  • location: NE FL
  • Posts: 16
  • Unit(s): 2 networked Helix 10 Chirp SI GPS G2N
  • Software: 1.610
  • Accessories: B1gF1sh@HB
Re: Digital read out wrong Helix 9 & 10s
« Reply #2 on: April 13, 2018, 07:59:52 PM »
I will will call.  I have spent a lot of money on these 3 units and all the stuff to network them along with Ram Mounts.  I feel this should be fixed by HD and I should not have to decrease setting to make them work right.  I have owned many sounders and all the major brands and have not had this problem before.  I built my first Heath Kit Flasher many years ago and did sounder repair and installation for a large marine for a while.  My 10" Lowrance  HDS 10 is mounted beside the Helix 10 on the console and has been there since it came out new and it has never had these problems.  These new units do so much now days it doesn't surprise me that they have some problems.  Then maybe I am just getting old and there it just to much to learn.  Don
Don


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo

 

Related Topics

  Subject / Started by Replies Last post
0 Replies
5464 Views
Last post March 29, 2009, 02:20:41 PM
by RGecy
0 Replies
3727 Views
Last post April 28, 2009, 05:47:42 AM
by RGecy
13 Replies
11651 Views
Last post April 24, 2015, 05:34:48 AM
by scgmc
1 Replies
959 Views
Last post May 14, 2013, 02:50:23 PM
by Humminbird_Greg
3 Replies
997 Views
Last post March 29, 2014, 11:11:42 AM
by Saltykayak
3 Replies
889 Views
Last post April 15, 2016, 07:35:56 PM
by rnvinc
3 Replies
849 Views
Last post March 11, 2017, 05:28:57 AM
by Dlc1978
7 Replies
1521 Views
Last post July 25, 2017, 06:51:02 AM
by gmoney


anything
SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal